Så sätter du en hushållsbudget

Har du ingen hushållsbudget? Då är det hög tid att du skaffar dig en! Det kan låta knepigt att sätta ihop en budget, men idag finns det många olika appar och program som du kan använda dig av och som underlättar arbetet åt dig.

Med hjälp av en budget blir det lättare för dig att planera och förstå dina inkomster och utgifter, för att på så sätt minska risken för att leva över dina tillgångar. Vi hjälper dig att komma igång!

Skapa en egen hushållsbudget

Hur mycket pengar som går åt till diverse ting i just ditt hem vet bara du och dina medboende. Därför är det svårt för oss att sätta ett exakt belopp på hur mycket som bör gå till respektive sak. Det vi däremot kan göra är att hjälpa dig med hur du ska tänka och vad som behöver räknas in.

Steg 1: Börja med att skriva ner din inkomst (efter skatt).

Steg 2: Räkna nu ihop alla de utgifter som du har. Det gäller allt från fasta utgifter som hyra och parkering, till ”lösa” utgifter som klädköp, mat, restaurangbesök och liknande. På så sätt har du möjlighet att se var dina pengar tar vägen varje månad.

Steg 3: Kontrollera utgifterna och se om det finns några som du inte behöver ha. Det kan vara den där morgontidningen från Pressbyrån, flertalet tv-abonnemang eller appar du inte använder. Säg upp och avsluta!

Steg 4: Räkna nu ihop utgifterna och jämför dessa med den inkomst som du har. Se till att sätta fasta belopp för räkningar och fakturor, men även för mat och glöm inte bort sparkontot! Med hjälp av en app kan du se till att du inte överstiger beloppen!